In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Camino de Santiago

Einde?

Saint-Jean-le-Vieux Saint-Jean-Pied-de-Port

Het begon met regenen ongeveer op het moment dat ik in mijn slaapzak kroop, en dat deed het nog toen ik vanmorgen mijn tent afbrak en mijn rugzak inpakte. Toen ik een half uurtje onderweg was, kon de poncho uit, maar het bleef zwaarbewolkt.

Saint-Jean-Pied-de-Port is extreem toeristisch. Veel meer kan ik er niet over zeggen, en ik had ook niet echt anders verwacht.

Het eerste dat ik in SJPdP deed, was een geldautomaat opzoeken. Die gaf mij geen geld. Dat was nogal een teleurstelling, en dus was het nu nog belangrijker om snel werk te vinden; ik had nog een euro of 20 in mijn portemonnee. Ik begon bij het kantoortje van de vrienden van Sint-Jacob; die zijn er om pelgrims te helpen. Helaas was dit een vraag die ze nog niet eerder gehad hadden, en dus konden ze me niet verder helpen. Ze adviseerden me om eens navraag te doen bij het Office de Tourisme. Daar hadden ze de vraag blijkbaar wel vaker gehad, want de dame daar verwees me direct door om daar te vragen naar ‘Permanences du pôle emploi’. Wat dat precies betekent weet ik niet, maar gelukkig schreef ze het voor me op. De dame op het secretariaat van de mairie boorde mijn hoop direct meedogenloos de grond in: zo’n aanvraag kon niet elke dag gedaan worden, 2 september was de eerstvolgende mogelijkheid, en dan duurde de behandeling van die aanvraag ook nog eens X tijd (ambtenaren, jeweetwel). Met 20 euro ging ik dat niet halen…

Ik overwoog het bijltje erbij neer te gooien. Alles leuk en aardig, maar zonder geld in een vreemd land in de bergen… Nee, dat is niet het avontuur dat ik zoek. Ik besloot 1 nacht in de refuge te boeken (8 euro), zodat ik tijd zou hebben om wifi te zoeken om een laatste berichtje op mijn blog te zetten.

De refuge was nog niet open, maar ik kon mijn bed betalen op het kantoortje en daar ook mijn rugzak achterlaten tot de gîte open ging. Ik had een uurtje of 3 te overbruggen, en besloot die te besteden door met een pestbui door het dorp te slenteren en iedereen boos aan te kijken. Dat hielp een beetje.

Tijdens dat slenteren kwam ik langs een andere geldautomaat, en ik besloot het nog eens te proberen. De ASN Bank staat niet bekend als een erg snelle bank — althans, niet bij mij — dus wellicht was er inmiddels geld binnen.
En dat was er! En omdat de ASN Bank niet bekend staat als een erg snelle bank — althans, niet bij mij — gokte ik er op dat internationale opnames misschien niet helemaal direct verwerkt zouden worden. En zo kon ik niet 1, maar 2 keer 140 euro pinnen. Goed, ik snap ook wel dat ik nu gewoon 140 euro rood sta, en dat wat nu op mijn bankrekening binnenkomt, eerst gebruikt wordt om dat tekort aan te zuiveren. Maar voorlopig heb ik het in mijn zak, en dat geeft me even een beetje lucht.

En 280 euro is toch gauw €4,50 per dag. Voor eten en slapen. Oké, niet veel. Erg weinig zelfs. Maar veel meer dan ik vanmorgen dacht.
Och, ik zal het wel zien.

Morgen vertrek ik richting Irún; daar moet ik in een dag of 3 kunnen zijn. En dan zie ik wel hoever ik kom.
Voorlopig kan ik verder. Ultreia!

Eindpunt (overnachting)
NaamRefuge municipal
PlaatsSaint-Jean-Pied-de-Port
Prijs per nacht€8,00
DoucheBij de prijs inbegrepen.
WifiGratis, in het kantoor van de vrienden van Saint-Jacques.
EtenKookgelegenheid, supermarkt, restaurantjes.

Ik heb zojuist de berichten geplaatst van 14-8 tot nu, en een video toegevoegd aan het bericht van 10-8.)

5 reacties aanEinde?

  • Elisabeth

    Ha Rob,
    Tjonge wat een verhalen nou weer! Niet opgeven hoor! Na t weekend zal ik mijn belofte om iets naar je over te maken gestand doen.. zat ook ff wat krapjes in de jas :-) Maar gelukkig ben je nog niet omgekomen van de honger :unsure: neem je de camino del norte of frances?
    In elk geval volhouden!
    Ultreia et suseia!!!
    Elisabeth :bye:

    • Rob

      Hoi Elisabeth,
      Je weet het: donaties worden op prijs gesteld, maar voel je nooit verplicht; denk eerst aan je eigen zaken. En maak je over mij geen zorgen; zoals ik al eerder heb gezegd: onkruid vergaat niet. :-)

  • peter verheijdt

    Hoi Rob, tijd niks van me laten horen. Nu plenst het hier, dus een mooie gelegenheid om je weer wat te schrijven. Hopelijk heb je nu beter weer dan hier. De herfst is begonnen. Binnenkort dus in Spanje! Ik heb grote bewondering voor je. Bienvenido en Espana. Straks dus een cerveza muy frio.
    Je bent al zo ver gekomen dat de rest ook wel zal gaan.
    Dat ik niets schrijf wil niet zeggen dat ik je niet volg. Ook op de vereniging hebben we het over jouw bijzondere prestatie.
    Veel succes en de groeten
    Peet :good: :beer:

    • Rob

      Hoi Peet,
      Eigenlijk zou ik morgen in Spanje aankomen, maar dan heb ik onverwacht een rustdag (waarover straks of morgen meer). Dat wordt dus overmorgen (zondag).
      En als ik heel eerlijk ben: als ik op een kaart kijk wat ik al gepresteerd heb, ben ik er zelf ook best trots op. :-)

  • Elisabeth

    Rob, :good: komt goed! En jij verder!
    Zet em op hé! :bye:

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.