De lente lijkt eraan te komen. En dus ben ik begonnen de tuin voor te bereiden op een nieuwe zomer.
Van de week had ik in de avonduren al een tekening gemaakt van de indeling die ik wil voor de moestuin, en vandaag heb ik mijn vrije middag besteed aan het voorkiemen.
In Frankrijk komt yoghurt en dergelijke altijd in van die kleine plastic potjes, literpakken kennen we hier niet. Die potjes heb ik het hele jaar bewaard, om nu mijn plantjes in de garage in een enigszins beschermde omgeving op te laten komen. Mocht er nog een nachtje nachtvorst komen, dan merken de jonge plantjes daar in de garage niets van, en in de garage heb ik ook geen muizen, wormen en ander ongedierte die het zaad op kunnen eten voordat het ontkiemd is.
Ongeveer de helft hiervan zal uiteindelijk in de compostbak verdwijnen, en alleen de sterkste exemplaren van iedere groente krijgen een plekje in de tuin. De komende weken kan ik op mijn gemak de tuin omspitten, en over 4 tot 6 weken gaan de plantjes de grond in.
Vorig jaar had ik een stuk van 15m² (5 bij 3 meter) vrijgemaakt voor de moestuin. Dat heb ik dit jaar met een metertje uitgebreid naar 18m². Aan het eind van afgelopen zomer (een beetje te laat) had ik ook al een bak gemaakt van 90 bij 90 centimeter voor de aromaten — tijm, rozemarijn, oregano, munt, basilicum, …; die zaai ik dit jaar wat eerder. Bovendien heb ik voor de meloenen een stuk van 3 bij 1 meter gereserveerd tegen de muur van de buren, en heb ik een stukje van 2 meter bij 50 centimeter vrijgemaakt voor frambozen en aardbeien. Al met al heb ik dus behoorlijk meer ruimte.
De frambozen en aardbeien heb ik vorige week al geplant. Die waren al voorgekiemd en heb ik als plantjes gekocht, dus die moesten direct de grond in. Wellicht een beetje vroeg, maar de supermarkt verkoopt dit soort dingen alleen maar heel vroeg in het jaar, maar is wel met afstand de goedkoopste. De frambozen lijken goed aan te slaan, maar voor de aardbeien wacht ik nog even met mijn oordeel.
Maar het mag duidelijk zijn dat het hoe-dan-ook een feestje wordt dit jaar, qua groenten. Als ik zie hoeveel ik vorig jaar al uit eigen tuin gegeten heb, zonder enige tuin-ervaring… Ik heb zelfs volop courgette, sla en tomaten aan de voedselbank kunnen geven!
Ik ben er nog niet over uit of ik kippen wil of niet. Van de ene kant is het wel behoorlijk wat werk — ze moeten niet alleen eten, maar het hok moet ook schoongemaakt worden — en ben ik ook een beetje bang dat het teveel herrie zou kunnen maken voor de buren. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook wel heel cool om eieren en vlees uit eigen tuin te hebben.
Geef een reactie