In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Onderweg

Overnachten

Ik heb een aparte pagina gemaakt over Overnachten.

Eten & drinken

Ik heb een aparte pagina gemaakt over Eten & drinken.

Taal en cultuur

Zorg dat je de taal ter plekke een beetje spreekt. Mensen zullen meer geneigd zijn je te helpen als je laat zien dat je zelf ook je best doet.
Er zijn verschillende taalcursussen te koop die bestaan uit MP3’s; hiermee kun je dus een taal (een beetje) leren tijdens het trainen en onderweg.

Zorg dat je voldoende bekend bent met cultuur en faciliteiten. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten welke dagen nationale feestdagen zijn, want de kans is groot dat dan alle winkels dicht zijn.

Bij de ANWB kun je gratis zelf je eigen reisgids samenstellen en downloaden als PDF of EPUB: anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisinformatie.

Betalen

Om om te rekenen van Nederlandse euro’s naar Franse euro’s moet je vermenigvuldigen met 1. Naar Spaanse euro’s moet je juist delen door 1. En de waarde van Belgische euro’s is gelijk aan de Nederlandse.

En natuurlijk altijd even vragen naar ‘pelgrimskorting’. ;-)

WC-papier

Ik denk dat je daar wel een rol van in je rugzak wilt hebben. Gewoon, voor de zekerheid. En ik denk ook dat je die rol in een plastic zak wilt doen.

De kleinste verpakkingen bevatten meestal 4 rollen. Ik zou zeggen 1 rol in je tas, en 3 rollen doneren aan een school, ziekenhuis, kerk of klooster onderweg. En op de drukkere delen van de route een pak aanschaffen samen met nog 3 pelgrims.

Niet ergens (café, restaurant) een rol jatten, alsjeblieft. Een pelgrim doet het met wat hij heeft, en zegt ‘dankjewel’ voor wat hij krijgt.

En houd er rekening mee dat je het papier over het algemeen in de natuur zult achterlaten: bij voorkeur geen gebleekt papier, en al helemaal geen opdruk. (Jumbo verkoopt ecologisch toiletpapier; andere supermarkten vast ook.)

En begraaf wat je achterlaat. Maar dat lijkt me logisch. Toch…?

EHBO en reparaties

Die twee noem ik samen, omdat er overlap is tussen de EHBO-set en de reparatieset.

De inhoud van mijn oplapzak:

  • Setje slijpers.
    Om m’n zakmes scherp te houden.
  • Duct tape.
    Te gebruiken voor diverse reparaties, maar ook als pleister; wel een stukje (WC-)papier ertussen, anders trek je het vel er samen met de tape vanaf.
  • Tie wraps.
    Vooral voor reparatie aan dragende delen van de rugzak.
  • Lijm.
    Vooral voor reparaties aan mijn schoenen.
  • Tandzijde (‘flos-draad’).
    Erg sterk, dus heel geschikt om gaten in rugzak of tent te repareren. Helaas niet te krijgen zonder mint-geur. Ook te gebruiken voor onderhoud van je gebit.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers.
    Om in geval van problemen door te kunnen strompelen naar het volgende dorp.
  • Pleisters.
    Een paar in mijn portemonnee, om snel even een opkomende blaar af te kunnen plakken zonder mijn rugzak overhoop te hoeven halen.
  • Hotel-naaisetje.
    Jeroen wilde me dit graag meegeven, en het kan best van pas komen. Bijvoorbeeld om een gat in een shirt of broek te repareren, maar ook omdat er een naald en een veiligheidsspeld in zitten waarmee je blaren kunt doorprikken. En het weegt ongeveer een gram.

En daarnaast heb ik dan nog mijn zakmes met veel functies, en in mijn toilettas zitten een pincet en een nagelknipper.

Toilettas

Niet heel veel spannende dingen in de toilettas. Een paar belangrijke dingen zijn de nagelknipper en de eeltrasp; ik zou kunnen proberen in plaats hiervan mijn zakmes te gebruiken, maar ik ben bang dat dat een bloedbad zou worden. Verder heb ik een klein flesje scheerolie; dat is een stuk lichter dan een bus schuim. Mijn scheermesjes zijn double sided blades, en dus multifunctioneler dan veiligheidsmesjes.
Ik heb verslagen gelezen van lange afstandswandelaars die, om te besparen op gewicht, geen deo meenamen. Wellicht gooi ik ’t na een paar dagen ook weg, maar voorlopig vind ik niet dat je als pelgrim verplicht bent om te stinken.
Verder heb ik onder andere een blok zeep dat zo min mogelijk schade toebrengt aan de natuur, een klein flesje wasgel (zeep zonder water), en een onbreekbare spiegel.

Noodrantsoen

Zorg dat je voor tenminste een dag eten in je rugzak hebt, voor noodgevallen.

Outdoor-winkels verkopen gedroogde maaltijden; daar hoeft alleen nog maar water bij. Doordat er geen water in zit, wegen die vrijwel niets. En zijn ze zo’n beetje oneindig houdbaar. Ik heb nog nooit zo’n maaltijd geproefd, maar ik gok dat ze niet lekker zijn. Maar ik denk ook dat ik als ik om wat voor reden dan ook strand in de middle of nowhere, ik blij ben dat ik er 1 of 2 in m’n rugzak heb.

Vul je waterfles bij elke gelegenheid die je tegenkomt, zeker in gebieden waar je niet weet waar de volgende kraan is.

Veiligheid

Het (gratis) alarmnummer 112 is in heel Europa hetzelfde. Meer info: ec.europa.eu/digital-agenda/112-your-country. In Nederland en Frankrijk kun je dit nummer zelfs bellen zonder geldige SIM-kaart in je toestel; in België heb je een geldige SIM-kaart nodig, en in Spanje weet ik niet hoe het zit.

Steek een fluitje in je zak. Kost en weegt bijna niks, en je kunt het gebruiken om dieren en mensen af te schrikken, aandacht te trekken, enzovoort.
(Ik weet dat het klinkt als een raar idee, maar als je met een gebroken been in een greppel ligt, wil je niet dat je stem het begeeft na een kwartiertje om hulp roepen; een fluitje gaat langer mee.)

Beroving

Wie loopt is kwetsbaar. Wie alleen loopt nog meer. Er worden weleens wandelaars beroofd, zelfs pelgrims, en zelfs op de bekende pelgrimsroutes.

Doe met deze informatie wat je wilt of verstandig vindt: pepper spray is in Frankrijk en Spanje toegestaan en vrij verkrijgbaar (verboden in Nederland en België!). En met een pelgrimsstaf kun je rake klappen uitdelen.

Diefstal

Een Pacsafe kan handig zijn wanneer je je rugzak even ergens achterlaat. (Ik moet zeggen dat ik de mijne, vanwege zijn gewicht, voor vertrek alweer doorverkocht heb.)

Neem eventueel je waardevolle spullen (in een waterdichte zak) mee als je in een refugio gaat douchen.

Verkeer

Hoe zuidelijker je in Europa komt, hoe… anders… automobilisten rijden…

Veel sport- en andere winkels verkopen lampjes die je met klittenband of elastiek om je arm, been en/of wandelstok kunt bevestigen. Goed idee in het donker en bij slecht weer, op wegen waar ook auto’s rijden. En die reflecterende hesjes natuurlijk: wegen vrijwel niets, nemen vrijwel geen ruimte in in je rugzak als je ze niet draagt; 1 voor jezelf, en 1 voor om je rugzak.

De verkeersregels voor voetgangers (piétons) in Frankrijk vind je op de site van de Association Prévention Routière.

Achteraf kan ik zeggen dat mijn belangrijkste hulpmiddel in het verkeer mijn wandelstok was: uit ervaring kan ik je vertellen dat fietsers en automobilisten meer afstand houden als je een flinke stok tussen jou en hen in draagt. Frankrijk en Spanje kennen niet echt aparte wetten voor voetgangers, maar een stok van bijna 2 meter lengte lijkt wel te helpen bij het vergroten van de afstand tussen jou en voorbij razende auto’s, en ook in Nederland en België hebben andere weggebruikers meer respect voor een wandelaar met stok.
Voor de volledigheid: je wandelstok draag je dus altijd tussen jou en het andere verkeer.

Internet

Je website bijwerken. Misschien een keer je e-mail checken. Of je bankrekening.
Mobiel internet is duur, wifi steeds vaker gratis. Op deze sites kun je hotspots zoeken:

Er zijn ook verschillende apps voor smartphones om gratis hotspots te vinden; let bij het installeren daarvan wel goed op, want voor de meeste betaal je met je privacy (als zo’n app toegang wil tot telefoongegevens, zou ik het niet vertrouwen).

Veel toeristenburo’s (Nederland: VVV; België: Toeristeninfo; Frankrijk: Office de tourisme; Baskenland: Turismo Bulegoa; Spanje: Oficina de turismo) beschikken over gratis wifi, en in steeds meer steden geldt dat voor de hele stad (maar soms moet je je dan nog steeds melden bij het toeristenburo voor het wachtwoord).

En verder…

Loop.

Kijk om je heen.

Laat de klok los.

Laat ’thuis’ los.

Zet je telefoon uit.

Geef/gooi je MP3-speler weg.

Ontmoet mensen.

Beleef avonturen.

Geniet van je vrijheid.