In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Voorbereiding

Voor een lange wandeling trek je gewoon je schoenen aan en ga je de deur uit.
Een voettocht van 3.000 kilometer door 4 landen kun je maar beter terdege voorbereiden.

Trainen

Ja, een beetje een open deur, denk ik eigenlijk…

Veel lopen. Eerst zonder rugzak, later met. Ook een beetje heuvels/duinen/strand, zodat je ook spieren gebruikt die je op een vlakke straat niet nodig hebt.

Begin niet te enthousiast, zeker niet als je conditie niet optimaal is. Toen ik in de zomer van 2013 begon met trainen, vond ik mezelf een hele vent als ik 1 of 2 keer per week 4-5 kilometer liep. 4 Maanden later loop ik fluitend 3 keer in de week 18-20 kilometer.

Veel moderne telefoons beschikken over GPS; dat kun je gebruiken om bij te houden hoeveel en waar je loopt. Heb je geen GPS-tracker, schaf dan een stappenteller aan, zodat je in ieder geval kunt bijhouden hoeveel je loopt.

Routes

Je begint met trainingsrondjes vanaf je eigen huis. En omdat die rondjes steeds groter worden, is dat best wel een tijdje leuk. Maar op een gegeven moment zit je op rondjes van 20-25 kilometer, en dan gaan ze toch wel erg overlappen en op elkaar lijken.
Dan kun je nog een paar keer met het openbaar vervoer naar een kilometer of 20 vanaf je huis, en dan teruglopen (nooit andersom: als het openbaar vervoer niet rijdt, wil je daar niet na 20 kilometer lopen pas achter komen!).

En als je alles dan wel zo’n beetje gezien hebt, wat dan…?
Dan ga je op internet zoeken naar leuke/mooie routes:

Bovenstaande sites bieden de wandelroutes gratis aan. Daarnaast zijn er ook nog sites die routes tegen betaling aanbieden; die mag je zelf opzoeken.

Documenten

  • Moet je paspoort verlengd worden?
  • Bestel bijtijds je pelgrimspaspoort.
  • Bij ziektes, aandoeningen, allergieën en/of medicijngebruik is het een goed idee om je huisarts om een Europees Medisch Paspoort te vragen.
  • Gebruik je medicijnen waarvoor je een verklaring van een arts moet hebben om ze over de grens te mogen vervoeren?
    (En hoeveel van die medicijnen kun/mag je meenemen? En hoe regel je onderweg nieuwe?)
  • Print een document waarin je, waar nodig in verschillende talen, aangeeft wie je bent (naam, geboortedatum, land van herkomst, BSN), wat je bloedgroep is, eventueel welke medicijnen je gebruikt, en wie gewaarschuwd moet worden in geval van calamiteiten. Probeer dit document zo klein te houden dat het in je portemonnee of portefeuille past, want dat zullen waarschijnlijk de eerste plekken zijn waar hulpdiensten zullen zoeken, indien nodig.

Lamineer belangrijke papieren (en ook een kopie van je paspoort e.d.) zodat deze beschermd zijn tegen vocht, vuil en beschadiging. Een lamineerapparaat koop je voor een paar tientjes bij de bekende goedkope-spullen-winkels of tweedehands op internet. Of misschien kun je voor lamineren ook wel terecht bij bijvoorbeeld kopieerwinkels.

En maak ook (digitale) foto’s van alle belangrijke documenten en je bankpassen, creditcards, etcetera, voor het geval je ze verliest (of erger). Als je deze digitale documenten bij je wilt dragen, bijvoorbeeld op je telefoon, beveilig ze dan met een wachtwoord; zo voorkom je dat je creditcard wordt leeggeroofd als je je telefoon verliest. Laat ook een kopie van deze digitale documenten achter bij een vertrouwd persoon, zodat er altijd iemand is die ze naar je kan opsturen als dat nodig is.

Verzekeringen

  • Reisverzekering
  • Ziektekostenverzekering

Bankzaken

Online bankieren

Check hoeveel en wat je bij je bank online kunt regelen. Als je honderden of duizenden kilometers van huis bent en nog een paar weken of maanden te gaan hebt, kun je niet even binnenlopen bij je bankkantoor.

Bij de meeste banken heb je een apparaatje nodig om je online te identificeren. Zo’n apparaatje kan onderweg stuk gaan, kwijtraken, gestolen worden, enzovoort. Als dat gebeurt, kun je niet meer bij je geld.
De ING is op dit moment de enige Nederlandse bank die online toegang tot de rekening biedt zonder zo’n apparaatje. De ING maakt gebruik van zgn. TAN-codes. Je kunt ervoor kiezen om deze op papier thuisgestuurd te krijgen, of om een TAN-code via SMS te ontvangen op het moment dat je die nodig hebt. Omdat SMS geld kost, en zeker internationaal, is het het handigst om te gaan voor de TAN-codes op papier. Je kunt die dan voor vertrek scannen, en als PDF meenemen. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat een ander er niets mee kan als je smartphone/tablet/netbook/laptop gestolen wordt.

De meeste banken hebben tegenwoordig wel een mobiele app, waarmee je de belangrijkste zaken kunt regelen/inzien, en tot een bepaalde limiet geld kunt overmaken. Als er iemand thuis achterblijft die de zaken kan regelen die niet met zo’n app kunnen, is zo’n app een prima oplossing voor onderweg (althans, wanneer je een internetverbinding hebt).

Zie de pagina Onderweg voor informatie over gratis wifi hotspots.

Bankpas

Eens in de paar jaar krijg je een nieuwe bankpas. Check even of dat moment niet toevallig middenin je reis valt. En neem contact op met je bank als dat wel zo is.

En natuurlijk even checken of en hoeveel je in het buitenland met je pas kunt pinnen.

E-mail

Gebruik je onderweg mobiel internet? Meld je dan af voor alle nieuwsbrieven, mailinglists en notificaties waarop je geabonneerd bent (denk ook aan mails van Facebook, LinkedIn, enzovoort), en zorg voor een goede spamfilter op je mailbox.

Mobiel internet is duur, en zeker met een Nederlands abonnement in het buitenland. Het is zonde om veel geld te moeten betalen voor het downloaden van e-mails waar je onderweg toch niks mee kunt of wilt.

Zie de pagina Onderweg voor informatie over gratis wifi hotspots.

Eigen website

Wil je een eigen website bijhouden, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Goed nieuws: je hoeft niets te weten van programmeren of computers.

Met een weblog (of kortweg blog) hoef je je alleen maar bezig te houden met je publicaties, terwijl anderen zich bezig houden met de technische zaken. Meld je gratis aan op – bijvoorbeeld – WordPress.com, en publiceer direct je eerste verhaal.

Let op: een blog is dan wel gratis, mobiel internet is dat niet. Voor het bijwerken van je blog moet je het internet op.
Zie de pagina Onderweg voor informatie over gratis wifi hotspots.

En houd er rekening mee dat je voor het bijhouden van het blog even zal moeten oefenen; als je je een dag van tevoren aanmeldt, wordt het waarschijnlijk geen succes. Speel een paar dagen of weken met je nieuwe blog, en gooi dan alle berichten weer weg en begin ‘echt’.

Andere websites

Op internet kun je heel veel reisverslagen vinden van mensen die ‘De Camino’ al gelopen hebben. Ik plaats hier geen links naar die verslagen, omdat het veel leuker is om die zelf op te zoeken.

Onderstaande links zijn gesorteerd op alfabet. De taal of talen van de websites staan er tussen haakjes achter.
Uiteraard is dit maar een selectie van de beschikbare informatie; richt je tot een goede zoekmachine voor meer info.

Sites over (lange afstands-) wandelen in het algemeen:

Sites over pelgrimeren naar Santiago de Compostela:

Daarnaast zijn er verschillende communities en fora voor camino-belangstellenden. Die mag je zelf opzoeken.

Overige sites:

En verspreid over de rest van deze site vind je nog meer links, die niet in bovenstaand rijtje staan.

Tip:
Als je nog maar net het plan hebt opgevat om een dergelijke tocht te gaan maken, en je gaat voor het eerst op internet zoeken naar informatie, zoek je op een andere manier dan wanneer je voor de 10e keer gaat zoeken, en dus al de nodige informatie voorbij hebt zien komen. Voeg daarom interessante sites direct toe aan je favorieten; het kan weleens heel moeilijk blijken te zijn om uit je hoofd die ene site met interessante informatie terug te vinden die je 2 of 3 maanden eerder in je eerste zoek-sessie tegenkwam (zo ben ik zelf nog steeds op zoek naar die ene site met goeie tips over voeding die ik maanden geleden even opzij legde voor later).